Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις του εργάτη και παράγεται στα πλούσια πευκοδάση της περιοχής της Θάσου και της Καβάλας. Το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, κι αυτό οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του με επικρατέστερα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα. Ένα μέλι που δεν κρυσταλλώνει εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό στη γεύση του και για αυτό και απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό.